Το Νέο Πρωτάθλημα της Α΄ ΕΚΑΣΚΕΜ

Όλοι οι σύλλογοι ήταν σε αναμονή. Περιμέναμε και εμείς μαζί να δούμε το νέο format του πρωταθλήματος για την σεζόν που έρχεται. Η αλήθεια είναι πως φέτος μετά από τις τόσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των διαδικαστικών στην ΕΟΚ, είχε δημιουργηθεί η βεβαιότητα πως όλα θα γίνουν πιο αργά.

Τελικά τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκε από την ΕΚΑΣΚΕΜ στους συλλόγους της ενώσεως, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα των ανδρών της Α΄ κατηγορίας, η σχετική προκήρυξή του. Θα είναι και πάλι ένα πρωτάθλημα δύο ομίλων, που φέτος έχουν φτιαχτεί με γεωγραφικά κριτήρια.

Τον Α΄ όμιλο αποτελούν οι ομάδες των νομών Πιερίας και Ημαθίας. Και πιο συγκεκριμένα:

ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ ΣΑΡΙΣΑ

ΠΑΝΘΗΡΕΣ

ΑΓΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΒΑΦΥΡΑΣ STATHIS CERAMICA

ΑΚΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΕΤΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στον Β΄ όμιλο του πρωταθλήματος θα συμμετέχουν οι ομάδες των νομών Πέλλας και Κιλκίς:

ΙΚΑΡΟΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΦΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΕΡΓΟΝΑΘΛΟΣ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ

ΑΟΚ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

ΠΑΟΚ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ

Ένα πρώτο σχόλιο που θα μπορούσε να γίνει, είναι πως η ένωση καταφέρνει κάτι να δώσει και κάτι να στερήσει με αυτόν τον διαχωρισμό σε αρκετούς συλλόγους. Με κριτήριο την περσυνή σεζόν και την εικόνα των ομάδων στην τελική κατάταξη, ο Α΄ όμιλος δείχνει να είναι αυτός που σχεδόν όλα τα παιχνίδια θα είναι χωρίς αύριο για τις ομάδες.

Αυτό που δίνει όμως στις ομάδες και των δύο ομίλων είναι η οικονομία. Οικονομία και στα χρήματα, καθώς οι μετακινήσεις περιορίζονται κατά πολύ κυρίως για τις ομάδες που αποτελούν τα γεωγραφικά άκρα για την ένωση (άρα λιγότερα έξοδα μετακίνησης), αλλά και χρόνου για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Όσο αφορά τώρα τον τρόπο διεξαγωγής:

Κανονική Περίοδος:

Οι ομάδες αγωνίζονται δύο φορές με όλες τις ομάδες του ομίλου τους σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει στην κλήρωση της 12ης Σεπτεμβρίου. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022.

Αφού ολοκληρωθεί η Κανονική Περίοδος θα ξεκινήσει η Β΄ Φάση:

Οι ομάδες που κατέκτησαν τις τέσσερις (4) πρώτες θέσεις της βαθμολογίας των ομίλων της κανονικής περιόδου (σύνολο οχτώ) θα σχηματίσουν έναν όμιλο. Οι ομάδες που συναντήθηκαν στην Κανονική Περίοδο, δεν θα ξανά αγωνιστούν μεταξύ τους στην Β ΦΑΣΗ, αλλά θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα των μεταξύ των αγώνων την Κανονικής Περιόδου και η όποια βαθμολογία προκύπτει από αυτά. Συνεπώς η κάθε ομάδα από τις οχτώ θα συναντηθεί δύο φορές (εντός εκτός) με τις ομάδες του άλλου ομίλου (σύνολο συναντήσεων οχτώ).

Και μετά από την Β΄ Φάση θα ακολουθήσουν τα Play Offs:

(Α΄ ΦΑΣΗ)
Στη Φάση αυτή των PLAY OFFS του πρωταθλήματος θα συμμετέχουν οι ομάδες οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της Β΄ΦΑΣΗΣ του Πρωταθλήματος και σύμφωνα με την βαθμολογία την οποία συγκέντρωσαν κατετάγησαν στις θέσεις 1 έως 4 του βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε ζευγάρια ως εξής:
Ζευγάρι:(Α) 1 – 4 Ο πρώτος με τον τέταρτο της βαθμολογίας της Β ΦΑΣΗΣ
Ζευγάρι:(Β) 2 – 3 Ο δεύτερος με τον τρίτο της βαθμολογίας της Β ΦΑΣΗΣ
Νικήτριες αυτής της φάσης αναδεικνύονται οι ομάδες οι οποίες θα επιτύχουν δύο (2) νίκες επί των αντιπάλων τους στους μεταξύ τους αγώνες, χωρίς να προσμετρούνται τα αποτελέσματα των μεταξύ των αγώνων της Β ΦΑΣΗΣ.
Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας μετά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ και ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα του αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί και τρίτος αγώνας αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ του Πρωταθλήματος είχε καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας.
(Β΄ ΦΑΣΗ)
Στην Φάση αυτή των PLAY OFFS του Πρωταθλήματος:

  1. Οι νικητές των συναντήσεων της Α΄ ΦΑΣΗΣ των PLAY OFFS θα αγωνισθούν μεταξύ τους . Νικήτρια αυτής της Φάσης θα είναι η ομάδα που θα πραγματοποιήσει δύο (2) νίκες επί του αντιπάλου της. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας μετά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ και ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα του αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί και τρίτος αγώνας αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ του Πρωταθλήματος είχε καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας.
    Η νικήτρια ομάδα θα καταλάβει την 1η θέση και θα ανακηρυχθεί Πρωταθλήτρια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. , η ηττημένη θα καταλάβει την 2η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος.
  2. Οι ηττημένοι των συναντήσεων της Α΄ ΦΑΣΗΣ των PLAY OFFS θα αγωνισθούν μεταξύ τους . Νικήτρια αυτής της Φάσης θα είναι η ομάδα που θα πραγματοποιήσει δύο (2) νίκες επί του αντιπάλου της. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας μετά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ και ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα του αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί και τρίτος αγώνας αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Β ΦΑΣΗΣ του Πρωταθλήματος είχε καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας. Η νικήτρια ομάδα θα καταλάβει την 3η θέση και η ηττημένη θα καταλάβει την 4η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος. Οι υπόλοιποι βάσει της βαθμολογίας θα κατακτήσουν τις θέσεις 5η έως 8η στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.

Οι υπόλοιπες θέσεις του πρωταθλήματος:

(ΘΕΣΕΙΣ 9η & 10η)
θα πάρουν μέρος οι δύο ομάδες που κατέκτησαν την 5η θέση της βαθμολογίας του κάθε ομίλου της κανονικής περιόδου, οι οποίες θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές μέσα-έξω. Ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις αρχικά θα ληφθούν υπόψη οι νικητήριοι αγώνες, στην περίπτωση ίσων νικών θα
ληφθεί υπόψη η διαφορά πόντων, αν παραμένει ισοβαθμία , τότε στον δεύτερο αγώνα θα δοθούν παρατάσεις τόσες όσες χρειάζονται για την αλλαγή στην διαφορά πόντων. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που είχε την χαμηλότερη βαθμολογία της Κανονικής περιόδου στον όμιλο της.
Την 9η θέση θα κατακτήσει ο νικητής και την 10η ο ηττημένος, στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του
Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.
(ΘΕΣΕΙΣ 11η & 12η)
θα πάρουν μέρος οι δύο ομάδες που κατέκτησαν την 6η θέση της βαθμολογίας του κάθε ομίλου της κανονικής περιόδου και η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή των θέσεων 9 και 10.
Την 11η θέση θα κατακτήσει ο νικητής και την 12η ο ηττημένος, στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του
Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.
(ΘΕΣΕΙΣ 13η & 14η)
θα πάρουν μέρος οι δύο ομάδες που κατέκτησαν την 7η θέση της βαθμολογίας του κάθε ομίλου της κανονικής περιόδου, και η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή των θέσεων 9 και 10. Την 13η θέση θα κατακτήσει ο νικητής και την 14η ο ηττημένος, στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.
(ΘΕΣΕΙΣ 15η & 16η)
θα πάρουν μέρος οι δύο ομάδες που κατέκτησαν την 8η θέση της βαθμολογίας του κάθε ομίλου της κανονικής περιόδου, και η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή των θέσεων 9 και 10. Την 15η θέση θα κατακτήσει ο νικητής και την 16η ο ηττημένος, στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.
(ΘΕΣΕΙΣ 17η & 18η)
θα πάρουν μέρος οι δύο ομάδες που κατέκτησαν την 9η θέση της βαθμολογίας του κάθε ομίλου της κανονικής περιόδου, και η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή των θέσεων 9 και 10. Την 17η θέση θα κατακτήσει ο νικητής και την 18η ο ηττημένος, στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ.
(ΘΕΣΗ 19η)
Την 19 η θέση στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα του Πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ καταλαμβάνει ο 10ος της βαθμολογίας του Α ΟΜΙΛΟΥ.

Μακρύ το ταξίδι για τις τέσσερεις πρώτες ομάδες των δύο ομίλων και ακόμα μακρύτερο για όσες προκριθούν από την Α΄ φάση των Play Offs αφού θα φτάσουν μέχρι και τους 29 αγώνες στην σεζόν.

Το ίδιο ταξίδι θα είναι πιο σύντομο για τις υπόλοιπες ομάδες αφού οι αγώνες που θα δώσουν θα είναι από 18 έως 24.

Ενδιαφέρον δείχνει το καινούριο αυτό format. Σίγουρα οι πιθανές ατέλειές του θα φανούν στην διάρκεια. Πάντως η παρουσία πολλών ομάδων που “επέστρεψαν” από την Γ΄ Εθνική κατηγορία θα έχει να δώσει κύρος και ποιότητα στο φετινό πρωτάθλημα.

Είμαστε όλοι σε αναμονή!